Stoppedei 2024 zal plaats vinden op 31 augustus. Bij het Damshus Domela Nieuwenhuisweg 59 B 9245 VC Nij Beets

5e Stoppeldei 2012

Zaterdag 25 augustus 2012

Stoppeldei wordt weer een groots oogstfeest
Tijdens de Stoppeldei op zaterdag 25 augustus zullen er meer paarden aan het werk zijn dan ooit te voren. Voor de ploeg, de boerenwagens, de hooischudders en de zweelmachines laten ze zien hoe in vroegere tijden het land werd bewerkt. Annex aan het paardengebeuren is de ringrijwedstrijd waaraan zo’n 20 aanspanningen deelnemen. Uiteraard zullen ook de antieke tractoren en andere landbouwmachines uit vervlogen tijden op Stoppeldei niet ontbreken. Als speciale attractie komt er een stoomwals en ook komen er alpacas.

Jaar op jaar trekt Stoppeldei meer bezoekers naar Nij Beets. Dat is geen wonder, omdat het Beetster oogstevenement live laat zien hoe het vroeger ging. Brullende tractoren, dampende paarden, krakende wagens en mannen met het zweet voor de kop maken de sfeer op Stoppeldei. De organisatoren Groen, Groen en Van Houten hebben een stuk weiland naast het Damshûsterrein bebouwd met voederbieten, aardappelen, rogge en haver. Op 25 augustus wordt dit allemaal geoogst. Na het dorsen, wordt de rogge direct vermalen tot meel. Van het meel worden pannenkoeken gebakken. Bezoekers kunnen naar huis keren met aardappels, vers van het land. Het bouwland wordt na de oogst meteen winterklaar gemaakt. Middels de inhoud van een houten gierbak en een oude mestverspreider krijgt het bouwland een stoot groeikracht toegediend voor het volgende oogstjaar. Ouderwetse trekkers en paarden zorgen er voor dat de boel wordt omgeploegd. Op de weilanden wordt er gemaaid, geschud en gezweeld. Het maaien zal in wedstrijdverband gebeuren, zowel met paarden als met trekkers voor de maaimachines met vingerbalk. Er is een houtzagerij die wordt aangedreven door een stoomlocomotief en er komt voor het eerst een stoomwals.

Evenals vorige jaren wordt er weer een grote oogst- en ambachtsmarkt georganiseerd. Daar zal onder andere een paardenmelker aanwezig zijn. Nieuw is ook de turf gestookte oven die door de gebroeders Groen gebouwd is. In de oven zullen Beetster broden worden gebakken. Op de markt is verder o.a. nog vers gerookte paling, worst, spek, boerenkaas, haring en ambachtelijk schepijs te vinden, met andere woorden er hoeft niemand met de honger in de hals te lopen. Tussen het publiek door zullen de schaapherder en zijn honden de schapen drijven. Vanzelfsprekend maken ook de tuigmaker, de hoefsmid en de siersmid hun opwachting op Stoppeldei. Jagers geven demonstraties met hun jachthonden. De hele Stoppeldei lang is er telkens weer wat nieuws te beleven.

De maaiwedstrijd werd gewonnen door T. Werkhoven met 58.5 punten tweede werd A. Brandinga met 55 punten en derde werd G. Krieke 54.5 punten. Er deden 15 deelnemers mee.

Scheurende kettingzagen, ploffende trekkers en een fluitende stoomwals, geluiden van Stoppeldei. De rietdekker, de molenaar, de kaasmaker, de paardenmelker en de hannekemaaiers ze waren er allemaal. Het voorspelde onheil van buienradar kon de pret niet drukken.

Ondanks het buiige weer kwamen zaterdag een kleine 1500 bezoekers naar het oogstevenement in Nij Beets. Ze zagen herdershonden en jachthonden in actie, smeden zwoegend boven het smidsvuur en natuurlijk hoe de oogst op ouderwetse wijze werd binnengehaald. Naast de vele oude landbouwwerktuigen en trekkers, waren het vooral de vele paarden die de sfeer bepaalden. Zware werkpaarden trokken schudders, maaimachines en ploegen over het land.
Voor kinderen en ponys was er een heuse mini marathon georganiseerd. De 10-jarige Lisa met New Forest Misty won de marathon, Lukas van der Sloep werd tweede en Ellis Zagt werd derde. Bij het ringrijden streden 15 aanspanningen om de hoogste eer. Adriaan van der Weijden uit Nij Beets ging er met de eerste prijs vandoor. Tweede werd Tjeerd Jongsma uit Boornbergum, derde Atze Benedictus uit Beetsterzwaag. De prijs voor het schoonste geheel ging naar Gerard van der Meulen uit Nij Beets. Hij verscheen met een nostalgische dokterswagen aan de start. De opstekker (aanmoedigingsprijs) was voor het jeugdige tweetal Lucas en Lisa Minkema uit Nij Beets.